Medically proven logo

Често задавани въпроси

Как мога да защитя чувствителни зони върху кожата?

Някои зони от кожата са свръхчувствителни като наранявания, белези и дори след извършване на козметични процедури (включително белене на кожата). В тези случаи, кожата e склонна към увеличаване на пигментацията при излагане на слънце. Поради тази причина тези зони от кожата имат нужда от слънцезащита с висок фактор, например Daylong Extreme.

 

Какво означава SPF ?

Слънцезащитният фактор или SPF, показва фактора на времето на защита на кожата от UV лъчите, удължено от използването на определен слънцезащитен продукт. Тези, които рискуват да получат слънчево изгаряне, като се излагат на слънце между 15 и 20 мин., без да използват слънцезащитен продукт, което засяга повечето хора в централна Европа, могат да се защитят изполвайки 25-и фактор за 5 до 6 часа. Тези часове са значително по-малко на места с много слънце (високо в планини, на плажа или в тропиците). Daylong  продуктите предлагат най-висока защита от UVA, UVB  и инфраред лъчите и гарантират широка поносимост от всеки тип кожа.

 

Придобиването на тен опасно ли е?

Тен се постига чрез увеличаване на пигментацията поради UV лъчението и увеличава защитата, удебелявайки подкожния слой (хиперкератоза). Според нашите разбирания, кожа с тен е символ на красота и жизненост. Въпреки че започва промяна в мисленето, все още много хора се излагат на слънцето, без да се замислят. Дори и контролираното хващане на тен да не е толкова вредно, не съществува понятие като „здравословен тен“. Всички трябва да внимаваме с нашата кожа. Когато се излагате на слънце винаги трябва да се обръща внимание на това да сте добре защитени. Запомнете – придобит тен от солариум или спрей за тен, не защитава от слънчевата радиация!

 

Какво означава липозомен?

Липозомите („lipos“ на гръцки означава „дебел“, a „soma“ означава „тяло“) са определен вид повърхностно активни молекули в течност. Липозомните лосиони на Daylong водят до целево проникване на слънцезащитните филтри в горния слой на кожата, което позволява максимално ефективна защита. Разполагането на слънцезащитните филтри в подкожния слой, прави продукта по-безопасен. Липозомната основа означава, че Daylong продуктите не са мазни или лепкави, имат ниско липидно съдържание и са козметично подходящи както за мазна, така и за суха кожа.

 

Какво представляват микропигментите?

Микропигментите („micro“ означава малък, „pigmentum“ означава цвят) са неорганични или органични оцветители, които могат да бъдат цветни и безцветни и са практически неразтворими в субстанцията (лосиона). Чистите микропигменти са физична или минерална слънцезащита. Принципът на минералната слънцезащита е взет от природата. Слоновете например, се защитатават от слънцето, като се покриват с кал. Титаниевият оксид, натурален пигмент, работи на същия принцип, но е сравнително по-естетичен. Предлага ефективна защита от UVA, UVB и инфраред лъчите, като ги абсорбира и отразява като огледало.

 

Сянката осигурява ли защита от слънцето?

Сенките от дървета, чадъри и др. не осигуряват пълна защита, защото част от лъчите се отразяват в земята. UV лъчите могат да достигнат до земята дори, когато небето е облачно.

 

Дрехите могат ли да ни защитят?

Дрехите осигуряват определена защита от UV лъчите. Степента на защита обаче зависи от какъв материал и как са направени (тъмна дреха, включваща щампа или направена от плътна тъкан, осигурява по – добра защита). Слънцезащитата обаче се препоръчава, дори и при такъв тип дрехи.

 

Как работи слънцезащитата?

Слънцезащитните лосиони подпомагат собствения механизъм на защита на кожата. Те винаги трябва да предлагат цялостна защита от UVA, UVB и инфраред лъчите. UV филтрите са разделени на химични (трансформация и деактивация на UV лъчите) и физични филтри (минерални пигменти, които отразяват UV лъчите).

 

Какъв е смисълът от повторно нанасяне на слънцезащитен лосион?

Доказано е, че повторното намазване със слънцезащитен лосион не удвоява SPF защитата  (2 пъти нанасяне на SPF 25 не се равнява на SPF 50). Щом веднъж факторът на защита е достигнат, повторното нанасяне не помага. Нанасянето на защита повторно се прави, за да се достигне нивото на защита отново след значително изпотяване, продължителен контакт с вода или ако кожата е изключително чувствителна към слънцето.

 

Ами по време на спорт и интензивно изпотяване?

При извършване на спортни дейности е от изключителна важност потта да може да се изпарява и така да охлажда тялото. Маслата и мехлемите, които са с по – мазна текстура, възпрепятстват потенето. Когато се извършват дейности, съпътствани от силно изпотяване, се препоръчва да бъдат използвани водоустойчиви и устойчиви на изпотяване слънцезащитни продукти.  Колко са важни водоустойчивите слънцезащитни продукти? Те са от голямо значение, тъй като при контакт с вода защитата изчезва. Също така е много важно да се използват силно водоустойчиви продукти като Daylong  SPF 15, Daylong Ultra и Daylong Extreme при плуване или практикуване на воден спорт.

 

Кога и къде трябва да се поставя слънцезащита?

Трябва да се нанася на суха кожа около 20 минути преди излагане на слънце, за да се постигне ефективна защита.  Уверете се, че чувствителните зони на тялото като  устни, нос, зоните около очите и ушите също са добре защитени.

 

Какво се прави след излагане на слънце?

Излагането на слънце изсушава кожата.  Затова грижата за кожата след слънчеви бани е от огромно значение, за да се върне загубената хидратация. Например Daylong™ лосион за грижа след слънце, успокоява стресираната от слънцето кожа благодарение на глицерин, декспантенол и витамин Е, които осигуряват трайна хидратация. Daylong™ охлаждащ гел за след слънце и Daylong™ възстановяващ лосион за след слънце, предлагат допълнителна грижа за излагана на слънцето кожа.

 

Какво е общото между грижата за кожата и стареенето на кожата?

UV лъчите ускоряват процеса на стареене на кожата, като увреждат съединителната тъкан, което намалява еластичността на кожата. UV лъчите също така причиняват бръчки и старчески петна.

 

Как да защитаваме кожата си?

Слънчевите дни са хубави за доброто настроение. За кожата слънцето е хубаво, но в ограничени количества, защото UV лъчите са една от глобалните причини за най – често срещания вид рак – ракът на кожата. Предлагаме ви няколко съвета как да се наслаждавате на слънцето без нежелани последствия.

 

– Винаги използвайте подходящ слънцезащитен продукт.

– Нанасяйте винаги точното количество около 20 минути преди контакт със слънцето.

– Нанасяйте повторно след продължителен контакт с вода.

– Не забравяйте най-откритите части на тялото – устните, носа, уши и голи глави.

– Предпазвайте очите – винаги носете слънчеви очила.

– Носете дрехи и шапки от плътни материи.

– Избягвайте слънце между 11 сутринта и 3 следобяд, когато слънчевата радиация е най-силна.

– По време на първите дни на слънце излагането трябва да бъде краткотрайно.

– От самото начало изберете Daylong слънцезащитен продукт с висок слънцезащитен фактор (SPF 25 and SPF 50+; за деца  Daylong™  за деца SPF 30 и Daylong™ за бебета SPF 30).

– Наслаждавайте се на момента като мислите и за бъдещето – добре защитената кожа, остава по-жизнена за по-дълго време.

– Дори и да използвате слънцезащитен продукт, не стойте прекалено много време на слънце.

– Не излагайте бебета и малки деца директно на слънце.

– Нанасяйте повторно слънцезащита, за да поддържате нивото на защитния фактор. Това е особено важно при изпотяване и плуване.