Medically proven logo

Д-р Здравка Демерджиева, д.м. – началник отделение по Дерматология и венерология на МБАЛ „Токуда Болница София”

Daylong™ - Новини за добра защита от слънцето.

КАК  ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕТЕТО ОТ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

КАК ДА МУ ПОМОГНЕМ ПРИ ТОПЛИНЕН УДАР

Д-р Здравка Демерджиева, д.м. – началник отделение по Дерматология и венерология на МБАЛ „Токуда Болница София”

Слънцето – приятел и враг

Слънцето може да  окаже както положителен, така и отрицателен ефект  върху нашата кожа, а и целия  човешки организъм.  В голяма степен това зависи от самите нас.Векове наред се е считало, че слънцето е източник на здраве, мъдрост, красота. Действително под негово въздействие например се образува витамин  Д, повишават се защитните сили на организма,   подобрява се тонуса на нервната система защото е доказано, че то е  мощен  серотонинолибератор.  Освен благотворното влияние, слънцето може да нанесе и вреда  и трябва да имаме предвид,  че ултравиолетовото лъчение  не е същото като преди 50 години.   В 21 век UV  лъчите  предизвикват не само загар, но и сериозни животозастрашаващи  заболявания, като едно от най-коварнитеот тях  се счита меланомът.

Особено опасно може да бъде слънцето за малките деца, защото кожата е  с недостатъчно съзряла терморегулационна  функция  и  е едва една десета от дебелината на кожата на възрастните, следователно тя  не е в състояние да произвежда достатъчно пигмент, за да се предпази от ултравиолетовите лъчи.

Слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне при децата бързо се превръща в тежко изгаряне,  при което може да се повиши и локалната и общата температура.  Освен  това изгарянето в детството  значително увеличава риска от рак на кожата на  по-късен етап. Слънчевото изгаряне през първите 18 години съответства на почти 80% от общото изгаряне, което човек получава през живота си, тъй като децата прекарват повече време навън и са с по-малко дрехи. Ето защо  трябва да сме особено предпазливи с излагането на децата  на преките слънчеви лъчи. Бебетата под 6 месеца не е добре да се излагат на изобщо на  директна слънчева светлина. Мъниците над 6 месеца могат да се излагат  умерено, но не и във времето между 10.30 – 17.00 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни и най-опасни. Дори и на сянка, до 75% от слънчевите лъчи проникват и  могат да оказват влияние върху кожата. Дори и да сме под чадъра, голяма част от ултравиолетовите лъчи преминават през него.

Топлинен  удар

Това  всъщност е последната и най-тежка фаза на прегряването на тялото.  Топлинният удар  се проявява със следните симптоми – настъпва слабост, прилошаване, гадене, повръщане, висока температура,  увеличен пулс,  възможно е и кървене от носа. При топлинен удар спира отделянето на пот вследствие на дехидратация. В случаи на топлинен  удар, детето  трябва да се сложи на сянка,  да се разсъблече, да се увие с мокър чаршаф или да се обтрие кожата с вода, да се направи студен компрес на главата. Ако детето не се почувства по-добре, е редно да се потърси лекарска помощ. Не подценявайте  това  състояние, то  може да бъде опасно, ако не се предприемат нужните мерки.

Фотопротекция

 *Изборът на правилния слънцезащитен крем е изключително важен. Слънцезащитните продукти Daylong Kids се нанасят поне 20 минути преди излагане на слънце, тъй като действието им обикновено започва след около половин час. Слънцезащитните средства се нанасят  през 2,5 часа, върху цялата кожна повърхност, която е фотоекспонирана, като предупреждаваме да не забравяте и ушите, защото те много често изгарят първи. Препоръчва се факторът на защита да е минимум 50, кремът да е широкоспектърен – инфрачервени лъчи, (UVA, UVB), да съдържа натурални антиоксиданти,  и да е водоустойчив.

*Очите също трябва да се защитават от слънцето. Детските очи са особено чувствителни, тъй като зениците още не са добре развити, за да могат да филтрират   ултравиолетовите лъчи.  Светлите очи, в сравнение с тъмните, са по-податливи на слънчевото влияние. Избирайте  очила с 100% UV защита и с нечупливи пластмасови рамки.

*Когато детето е навън го обличайте  в дрехи изработени  от естествени материи  и светли на цвят (нека да припомним, че черният цвят привлича слънчевите лъчи, а белият – ги отразява). Не забравяй шапката.

DL_BABY_30_100mlDL_KIDS_30_100ml  Daylong_Kids_Disp

Важно!

Експертите предупреждават:  времето за собствена защита (т.е. времето през което бебешката кожа може сама да се защити, т.е. да няма слънчево изгаряне) е 2-7 минути, а след 5-10 минути, в зависимост от възрастта на детето, се появява слънчево изгаряне.

Потърси лекар, ако…

в следствие на слънчево изгаряне  установите наличие на следните симптоми –  мехури,  гадене, повръщане, главоболие , висока температура, страх от светлина (фотофобия). Принципно при слънчево изгаряне можете да облекчите състоянието на детето като наложите   хладен компрес с вода или кисело мляко. Банята с хладка вода също действа добре, но в никакъв случай не използвайте  сапун, душ-гел. Можеш да използваш и козметичен продукт за след изгаряне.

Предупреждение!

Според статистиката през последните години при децата до 12 години все по-често се допуска слънчево изгаряне, така че:

*Не оставяйте  детето на слънце в часовете между 10.30 – 17.00  часа, т.е. ако сте на морето, нека плажните бани бъдат най-много до 10.30  часа и след 17 часа.

След допускане на слънчеви изгаряния в детска възраст,  многократно се увеличава рискът от  трансформация на  невусите  и  от развитие на меланом след 12-годишна възраст.