Medically proven logo

Слънцезащита при мазна и акнеична кожа Доц. Мери Ганчева, дерматолог, Сити Клиник, София

Daylong™ - Новини за добра защита от слънцето.

Слънцезащита при мазна и акнеична кожа

Доц. Мери Ганчева, дерматолог, Сити Клиник, София

В древността слънцето е било обожествявано. В по-късните епохи на човешката цивилизация бялата и бледа кожа става символ на висшата класа. В началото на XX век настъпва ново мислене и мода при която жените започват да се излагат на слънчевите лъчи, за да почернеят.

В наши дни обаче знанията от дерматологията и висшата козметика се противопоставят и изтъкват, че слънцето вреди на красотата и състарява кожата. Особено опасно е излагането на слънце при някои кожни болести, които могат да се обострят след слънчева експозиция. Класически пример в това отношение са лупус еритематозус, витилиго, акне, розацея, някои генетични заболявания.

Слънчевият спектър излъчва три вида радиация – видима, ултравиолетова и инфрачервена. Благодарение на видимите и инфрачервените слънчеви лъчи ние получаваме ценните светлина и топлина. Ултравиолетовите (UV) лъчи са тези, които преминават в кожата и я увреждат. В зависимост от дължината на вълната UV–лъчите са дълги – UVA, средни – UVB и къси – UVC.

UVA лъчите се абсорбират от епидермиса и лесно достигат до дермата. Те са силни през целия ден, а не само в часовете от 10 до 14, преминават през облаци и през стъкло. Проникват в дълбоките кожни слоеве и променят еластиновите фибри като причиняват слънчева еластоза – кожата се отпуска, изтънява и се състарява, появяват се бръчки. Провокират генетични мутации и синтез на свободни радикали, като така упражняват индиректен ефект върху ДНК. Счита се, че те играят важна роля за развитието на меланома. Това са лъчите, които предизвикват слънчеви алергии и влошават някои кожни заболявания като лупус, розацея, хиперпигментни нарушения на кожата -мелазма и хлоазма, акне.

UVB лъчите се абсорбират директно в епидермиса. Те изменят обичайното поведение на клетките в него, като увреждат и променят директно ДНК структурите, предизвиквайки мутации и по този начин могат да причинят рак на кожата. Тяхното въздействие се свързва с развитието на актиничната кератоза и немеланомния кожен карцином. UVB лъчите са отговорни за слънчевото изгаряне и фотоиндуцираното стареене, като водят до разпадане на колагена и отслабване стените на малките кръвоносни съдове.

Само малка част от UVC лъчите преминават през озоновия слой като след това се абсорбират в епидермиса на кожата.

Нарастването на случаите на злокачествени заболявания на кожата поради повишена ултравиолетова радиация и влошаването на редица кожни заболявания наложи създаването и непрекъснатото усъвършенстване на локалните предпазни средства. Изборът е в зависимост от клиничната необходимост, фототипа на кожата и продължителността на слънчево излагане.

Какво да правим ако имаме мазна или акнеична кожа, да се излагаме ли на слънце или да се пазим, да ползваме ли фотозащита под грим – това са въпроси, които вълнуват хората с подобен проблем. Разпространено е мнението, че слънцето помага и скрива несъвършенствата при акне, но дали е така наистина. Да, след първоначалното излагане на слънце има леко подобрение, което се дължи на антисептичните свойства на слънчевите лъчи. Но седмица след това настъпва експлозия от новопоявили се комедони и гнойни пъпки и винаги след слънцеолъчване има силно влошаване на акнето.

Подходящи фотопротектори за пациенти с акне са тези, които не само защитават кожата от вредните UV -лъчи, но и едновременно с това лекуват и намаляват мастната секреция. Това са специфични серии, при които са включени активни съставки повлияващи ключови механизми от патогенезата на заболяванията.

Такива са фотозащитните продукти от серията Daylong Ultra SPF 30 Gel, Gel-Fluid и Gel –Spray. Благодарение на основната формула – гел, в която са вложени фотопротективните съставки се постига много бързо абсорбиране и лесно разнасяне по кожата с приятно усещане. Пациентите с акне трябва да ползват формули с ниско съдържание на липиди и емулгатори. Те имат нужда от нежен фотопротектор, който да не запушва порите и да не лъщи и благодарение на гелната форма те се чувстват комфортно.

Комбинацията гел с относително голям UV филтър позволява повърхностно проникване на молекулите на филтъра в горния рогов слой на епидермиса. Така се нормализира водно липидната мантия на кожата и се укрепват защитните свойства на епидермиса. Молекулите на UV филтъра остават в горните слоеве на кожата и системната експозиция на UV филтри е пренебрежима, което прави продукта по-безопасен.

Daylong Ultra SPF 30 Гел е много лек, несъдържащ масло слънцезащитен гел, подходящ както за тяло, така и за лице при много чувствителна, мазна или алергична към слънце кожа.Има висока зашита с фактор SPF 30 срещу UVB, UVA и IR лъчи. Не съдържа парабени, емулгатори и аромати. Обогатен е с витамин Е, което допринася за овлажняването на кожата.DL_ULTRA_30_GEL_100ml

Daylong Ultra SPF 30 Гел – Флуид има същите ключови характеристики за висока UV защита при хора с акнеична, мазна и силно чувствителна и алергична кожа. Формата гел-флуид обаче го прави особено подходящ за ежедневна употреба и като основа за грим. Той намалява мастната секреция и подпомага хидратацията за лицето като базов продукт.

DL_ULTRA_FACE_30_GELFLUID

Daylong Ultra SPF 30 Гел – Спрей е лесно приложим за трудни за достигане части на кожата, както и окосмени зони. Много подходящ е, когато е неодходима фотозащита по време на спорт. Абсорбира се от кожата лесно, не лепне и създава приятно усещане.

DL_ULTRA_SPRAY_30_GELSPRAY_150ml

Daylong Extreme SPF 50 Gel е слънцезащитен продукт за мазна и акнеична кожа при екстремно излагане на слънце. Хипоалергенен и некомедоногенен, той може да се ползва както за лице, така и за тяло.

daylong_extreme_gel_50plus

Изборът на фотозащитен продукт е особено важен за различните типове кожа и нейните изисквания и нужди. Акнеичната, мазна и силно чувствителна или алергична кожа предпочита леките галенови формули, без парабени, аромати и емулгатори. Когато човек ползва фотопротекция трябва да се чувства комфортно и леко. Затова най-добре е когато фотозащитния продукт е коректно избран и препоръчан от лекар-дерматолог спрямо индивидуалните характеристики на кожата.

Идеалният фотопротективен препарат е специфичен според индивидуалните характеристики на кожата и трябва да бъде коректно избран и препоръчан от лекар-дерматолог.